Bat Rule and interpretation 
There is a difference between improper equipment  and an illegal bat 
Change/New Addition: A.R. 2 — No bat, in any level of Little League Baseball or Softball play, is permitted to be altered. Products such as, but not limited to, choke-knobs, choke-up assists, or thumb protectors are considered alterations or modifications to the bat and are not permitted.
The use of an illegal bat is the only equipment that is grounds for ejection under Rule 3.01(a). RULE 1.10 SITUATION A (SOFTBALL): In a Little League Softball game, a batter steps to the plate with non-wood bat that is 32 inches in length and has a diameter of 21/4 inches but does not have a USA Baseball label. Defense appeals that the bat is illegal because of the missing USA Baseball indication. RULING: The bat is legal if it is a softball bat meeting the dimension limits of Rule 1.10 and has a BPF = 1.20 marking. Softball bats do not need the usa baseball certification marks.

RULE 1.10 SITUATION B: In a Senior League Baseball game, a nonwood bat is discovered with no legible Batted Ball Coefficient of Restitution (BBCOR) markings. RULING:This bat should be judgedas illegal and removed fromplay. The use of an illegal bat is the only equipment that is grounds for ejection under Rule 3.01(a). RULE 1.10 SITUATION C: In a Little League (Majors) game, a batting donut is discovered. RULING: If a batting donut is used in the Little League Division and below, this is improper equipment, and the umpires will disallow its use, and if discovered at any point in the game thereafter, could be subject for ejection under Rule 9.01(b). In all divisions, the traditional batting donut should be removed from play upon discovery, and if returned, could be subject for ejection under Rule 9.01(b). RULE 1.10 SITUATION D: A batter uses a damaged bat or a product to assist the batter, such as a choke-knob, choke-up assist, or thumb protector. RULING: This is the use of damaged or improper equipment and not subject to penalty under 6.06(d) nor ejection under Rule 3.01(a). Damaged and improper equipment must be removed from the game once discovered and subject to ejection from any point thereafter under and 9.01(b).

RULE 3.01(a) SITUATION A: The umpire crew arrives at the field and insists on conducting a pre-game equipment inspection. RULING: The umpire is not required to complete a pre-game equipment inspection and is instructed not to do so. League or tournament personnel may conduct a pre-game equipment inspection if deemed necessary. RULE 3.01(a) SITUATION B: Damaged or improper equipment is used during the game. RULING: The use of damaged or improper equipment is not grounds for ejection under Rule 3.01. The use of an illegal bat (one that does not meet the specifications of Rule 1.10 or has pine tar) is the only example of illegal equipment and will always result in an ejection as provided in Rule 6.06(d). Damaged, improper, and illegal equipment (an illegal bat) must be removed from the game at the point of discovery and subject to ejection from any point thereafter under Rules 3.01(a), 6.06(d), and/or 9.01(b).
RULE 6.06(d) SITUATION (BASEBALL): In a Junior League game the batter enters the batter’s box with a 33-inch bat. The bat does not have the USA Baseball label on it. The umpire rules the batter out for this RULE 6.00 — THE BATTER 28 violation before a pitch is thrown. RULING: This is correct. Since the batter entered the batter’s box with an illegal bat (Rule 1.10) and was discovered by the umpire, an out is ruled. If the illegal bat is discovered after a batter has completed a time at bat and before the next batter enters the batter’s box, the defense has the option of accepting either the penalty (the out) or the result of the play. RULE 6.06(d)(2) NOTE: For any violation of Rule 6.06(d), the manager of the team will always be ejected, the batter who violated the rule will always be ejected, and the offensive team will always lose one eligible adult base coach for the duration of the game. This applies even when the opposing manager chooses either the out or the result of the play. (NOTE: No runners may advance unless the defense accepts the outcome of the play

RULE 9.01(b) SITUATION: The umpire has discovered the use of damaged equipment or improper equipment (such as products to assist the batter, like a choke-knob, choke-up assist, or thumb protectors). RULING: This is not grounds for ejection under Rule 3.01 as it is improper equipment (NOTE: an illegal bat or one with pine tar is always illegal equipment). Damaged, improper, and illegal equipment must always be removed from the game at the point of discovery and is subject to ejection from any point thereafter under Rules 3.01, 6.06(d), and/or 9.01(b).

Equipment Violations
RULE 1.16 SITUATION A: The Newtown Little League Tigers come to the game with seven highly polished chrome colored batting helmets. RULING: This is illegal, batting helmets must have a non-glare surface and not be mirror like in appearance. This is not grounds for ejection under Rule 3.01(a). RULE 1.16 SITUATION B: During pre-game equipment inspection the NOCSAE stamp on several of the home team’s batting helmets cannot be located. RULING: Remove these helmets from play. This is not grounds for ejection under Rule 3.01(a). RULE 1.16 SITUATION C: The Cubs have had their batting helmets spray painted a royal blue (over the original black) by one of the parents. RULING: Remove these helmets from play. Altering the helmets in any way may void the helmet’s warranty and cause a safety concern. This is not grounds for ejection under Rule 3.01(a). RULE 1.16 SITUATION D: A baserunner purposely removes their batting helmet during live ball play. The defense informs the umpire that they should be called out for that action. RULING: The runner is not called out but shall be warned that if continues to happen, it may result in an ejection for unsportsmanlike conduct. RULE 1.00 — OBJECTIVES OF THE GAME 7 RULE 1.17 SITUATION A: The home team’s catcher comes out to start the game wearing a hockey style catcher’s mask without a “dangling” throat protector. The coach states that the helmet is legal. RULING:All catcher’s masks must have the additional“dangling”throat protector attached. Either have the throat protector attached or replace the helmet. This is not grounds for ejection under Rule 3.01(a).

Jewelry

RULE 1.11 SITUATION J: A player comes to bat wearing a wristwatch. RULING:Beginning with the 2025 season, this is legal.Players may wear jewelry, provided it does not pose harm to injury. Watches with two-way communication capabilities are not permitted. RULE 1.11 
Communication

 RULE 3.17 SITUATION: During the game, the manager of the Dodgers is observed using a cell phone in the dugout. RULING: This is illegal and the manager should be ejected. NOTE: It is permissible for a coach to use an electronic device for scorekeeping/pitch counts, provided it is not used for communications. A team may use one-way communication to the catcher while the team is on defense.
Pitcher

RULE 1.11 SITUATION A: The starting pitcher takes the mound/pitcher’s plate wearing a long-sleeved white undershirt beneath the uniform jersey. RULING: BASEBALL – This is illegal. The pitcher’s sleeves may not be white or gray. The umpire will instruct the manager to have the pitcher either remove or change the color of the undershirt. 

RULING: SOFTBALL– This is legal. Any part of the pitcher’s undershirt or t-shirt exposed to view shall be of a solid color. RULE 1.11 SITUATION B: A pitcher takes the pitcher’s mound/pitcher’s plate for some preliminary warm up pitches. The umpire notices that he is wearing an exposed neoprene/compression sleeve. RULING: BASEBALL – This is legal, provided the exposed neoprene/compression sleeve is a solid color and not white or gray. RULING:SOFTBALL– This is legal,there is no restriction on neoprene/ compression sleeves (although it should be of a solid color). A pitcher may not wear any items on the hand, wrist or arms which may be distracting to the batter. The umpire shall be the sole determining judge of what is distracting.

